Sången från andra sidan havet

Det är en sån där magisk kväll då himlen färgas rosa. En sån där kväll då man inte vill gå och lägga sej. Farmor Räv går långsamt uppför berget. Bakom henne springer en liten en på kvicka fötter. Snart är han ikapp. Farmor vänta! Jag vill följa med!

Farmor Räv sjunger en sång. På ett språk barnbarnet Ritso inte kan förstå, men att sången är sorglig, det hör han ändå. Sen berättar Farmor sin äventyrliga historia. Hur hon lämnade sitt land, färdades över havet och till slut hittade nya vänner och en ny framtid.

Sången från andra sidan havet är en bedövande vacker äventyrshistoria som också handlar om hur man kan bygga ett hem på en främmande plats. Boken är resultatet av ett unikt bilderboksprojekt där Emma Virke har skrivit texten och den japanska illustratören Fumi Koike har skapat illustrationerna.

 

 

Text: Emma Virke
Bild: Fumi Koike Se fler av Fumi Koikes fantastiska bilder här!
Utgiven av Lilla Piratförlaget September 2018

 

Läs mer om boken

Recensioner

Eva Wahlström, Smålandsposten

En poetisk text med måleriska bilder

”Texten är drömsk och inleds med en farmor som sjunger en vemodig sång om flykt och längtan ... Så får vi och barnbarnet Ritso höra farmors historia om sitt liv i en musikalisk familj där alla spelar olika instrument. Musiken kan vråla och viska och berätta om alla sorters känslor. Det är en poetisk text med måleriska bilder av Koike. Hennes målningar känns märkvärdigt nordiska och samtidigt exotiska som vittnar om en annan bildkultur.”

 

Jenny på Wendes / Augustambassadör 2018

Om musikens läkande kraft

 

"Detta är en bilderbok om flykt, om ensamhet men också om musikens läkande kraft. Boken är uppbyggd av en ramberättelse. ... Jag som vuxen ser paralleller till den flyktingström som vi sett och ser i vårt nutida samhälle. Jag gillar musiken som blir det universella språket och som gör att Farmor Räv så småningom hittar sin plats i det nya landet.

 

Anna Hellgren

En bilderbok som skimrar

 

”Läser vid havet. Vågorna kluckar. Vilar i bilderna. Smakar på orden. Finns det något bättre? Emma Virke från Sverige, text, och Fumi Koike från Japan, bild, har gjort en unik, vacker och finstämd bilderbok "Sången från andra sidan havet". En bilderbok som skimrar, får mig att fundera på flykt att förlora det käraste man har och att berövas sitt språk. En bilderbok som ger hopp, tröst och livsglädje.”