Presenten

När vi öppnar presenten hamnar vi i en bok som börjar mitt i Billys födelsedagskalas … men det verkar som att vi kommit för sent. Alla gäster har hunnit gå och alla paket är redan öppnade. Förutom ett! En enda kvarglömd present gömmer sig i Billys rum. Det visar sig vara en tråkig gammal bok om en pojke som heter Klas-Bertil och lever i en annan tid. Men boken är kanske inte så tråkig ändå, Klas-Bertil fyller också år och även han har fått en bok i present. Klas-Bertils bok handlar om den efterlängtade hunden Pim, som i slutet av boken gräver sig ut från boksidorna, till Klas-Bertils värld! Och tillsammans hoppar Klas-Bertil och Pim vidare till Billys värld – till vår bok. Hur det hela slutar? Frågan är nog snarare om den här boken över huvud taget HAR ett slut!

 

Emma Virke och Emelie Östergren har med Presenten skapat något alldeles unikt: en bok som består av tre olika böcker i olika storlekar, som tillsammans berättar om sagans kraft. Om hur berättelser föder nya berättelser och lever vidare långt efter att man har läst sista sidan.

 

Boken är nominerad till Augustpriset 2023 i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Juryns motivering:

 

Presenten tar med oss på en hisnande tids- och genreöverskridande berg-och-dalbanetur. Emma Virke och Emelie Östergren hyllar bilderboken som fysiskt objekt men vägrar trotsigt att hålla sig innanför dess pärmar. Genom fyndiga hål i boksidorna tar sig karaktärerna in i och ut ur varandras fiktiva världar. Läsaren överraskas ständigt med nya lager i detta lekfulla och formsäkra mästarprov på hur en taktil bilderbok kan utmana och rentav spränga fiktionens gränser.

 

 

Text och formgivning: Emma Virke
Bild och handtextning: Emelie Östregren
Utkom på Lilla Piratförlaget 2023

 

Länk till bokinfo och pressbilder hos förlaget

 

Nominerad till Augustpriset 2023

 

Recensioner

Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

"En finurligare barnbok har vi nog inte sett sedan Tove Janssons Hur gick det sen."

 

Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Virke och Östergren har haft riktigt roligt i skapandet av den här bilderboken som både idémässigt och rent konkret låter de tre historierna glida in och ut i varandra, och som bryter gränsen mellan berättat och verkligt, fram och åter. Elegant skiftar författare och illustratör mellan modernt och mer ålderdomligt, medan de hela tiden kommunicerar aktivt med läsaren. Den här boken kommer att fortsätta vara rolig, läsning efter läsning."

 

Ingalill Mosander, Aftonbladet

"En förtrollande bok där den ena överraskningen efter den andra ploppar upp ur sidorna. "

 

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Presenten är en lyckligt infalls rik bok där allt är möjligt och ingenting är farligt, trots ormar och dödskallar och eldsvådor. Här sprudlar fantasin i såväl Emma Virkes fyndigt vägvisande text som i Emelie Östergrens bilder där linjerna är mjuka och färgsättningen ljus och varm."

 

Segen Meles, Aftonbladet

"Det är som att krypa in i en värld man bara får tillgång till om man läser, som att gå från den stora världen till den lilla och tillbaka igen där man startade."

 

Bibliotekstjänst

"Presenten, av Emma Virke och Emelie Östergren, är engagerande med ett direkt tilltal, rolig, egensinnig, mycket gedigen och välarbetad bok som stimulerar fantasin och lockar till ändlösa diskussioner."