zoom

Mops

Mops. Hon är snällast och vackrast av alla hundar vi brukar gå ut med. Hon är störst också, hon är en sorts vinthund. Den här dagen råkar Arja och Mops ramla i vattnet.

Emma Virkes illustrationer till ”Mops” gjorde henne till en av vinnarna i Natur & Kulturs tävling för bilderboksillustratörer. Detta är första gången en text av bilderboksmakaren Eva Lindström illustrerats av någon annan.

 

Text: Eva Lindström Bild: Emma Virke
Utgiven av Natur & Kultur September 2009

 

Läs mer om boken

 

 

 


 

 

 

 

Recensioner

Ulla Rhedin / Dagens Nyheter 2009-11-21:

"Lindströms text har blivit varsamt omhändertagen av Emma Virke (född 1974), illustratör och konstnär, i en litet vårvintrigt blårosa bok, som förenar tidstypisk nervig blyertsteckning med collage av digitalt inlästa texturer och foton. Den vackra afghanhunden Mops är blond och textilt långhårig, precis som sin vackra matte, medan stadens vintergröna häckar är knollriga som en öglematta. När flickorna efter farligt iplumsande från den hala bryggan är tvungna att värma Mops genom att i hemlighet föna henne torr excellerar Virke i rosa ullfluff. Man förstår att här får flickorna problem: Hur ska de kunna lämna tillbaka en långhårig hund som numera ser ut som spunnet socker? Virke klarar väl den vanligtvis delikata balansen mellan tecknat och klippt och tar till vara rytmen i de olika miljöer som texten bara antyder: lugn hundrutin i den livliga stads- och parkvärlden och dramatisk rörelse i det nästan vilande landskapet kring den lilla sjön. Det har blivit en alldeles utmärkt bilderbok med fina, starka karaktärer och med en osökt och kul problemlösningsknorr i slutet."

Läs hela recensionen på DN.se

Åsa Warnqvist / Svenska Dagbladet 2009-12-29:

"Endast en är tidigare opublicerad i bokform och intressant nog är det just hennes bilder som står ut. Med ett eget formspråk och en färgskala som går åt det dova, kritiga, pastelliga hållet har Emma Virke gett liv åt Eva Lindströms fina och lätt humoristiska berättelse ”Mops”. Bokens titel är namnet på en hund, dock inte en mops utan en afghan, som flickorna Maja och Arja lånar för en promenad. Mops råkar hamna i en sjö och när flickorna har blåst henne torr med en hårfön får de problem. Inte kan man lämna tillbaka en hund som ser ut som ett stort sockervaddsmoln? Det här är första gången som Eva Lindström låter någon annan illustrera en egen text, och resultatet är lyckat."

Läs hela recensionen på Svd.se

Emelie Ljungberg / Bokunge 2009-10-28:

"Emma Virkes bilder är suveräna. Hon använder sig av en slags blandteknik med collage inte helt olik den i Lova! sa Smulan. Virke klipper in foton på olika detaljer som till exempel en soptunna, en WC anka och en prydnadshund. Andra roliga detaljer är att den gamla Amazonens bilnummer är FIN 535 medan den vräkiga Mercans är FUL 939. Sånt gillar jag."

Läs hela recensionen på Bokunge.se

Agneta Edwards / Helsingborgs Dagblad 2009-11-28:

"Vinnande Emma Virke gör intressanta collage, hon tecknar för hand och jobbar sen nära ihop med skanner och Photoshop för att kombinera teckningarna med olika material, bilder och objekt, berättar hennes hemsida. Och visst är det en badrumsmatta som blivit buskage i parken där Maja och Arja går med Mops? Mops själv är gjord av garn – sådan hund sådan matte– med finurligt markerade tassar och elegant hopklippta lemmar för korrekt hundigt kroppsspråk. Det pågår saker runtom flickorna, bilderna laddas med fåtalet humoristiska detaljer, men det finns ett lugn i renheten, i den nedtonade färgskalan och en relativt statisk horisontlinje och perspektiv. Det lämnar liksom texten plats åt läsaren att fylla i vad som kan tänkas hända, hur Arja och Maja känner sig. Alla kan känna igen sig från när det där pinsamma inträffar som man helst vill slippa stå för. De ser finurliga ut, Arja och Maja. Emma Virke ger sina karaktärer ett skönt eget uttryck: speciella näsor, brett mellan ögonen och en cool hållning.."

Läs hela recensionen på HD.se