Memmo och Mysen söker efter färger

Memmo och Mysen vaknar mitt i natten. Ute är det alldeles mörkt. Alla färger är borta! Tillsammans ger de sig ut för att söka efter dem. "Kom fram då alla färger, om ni törs!" ropar Mysen. Och när gryningen kommer träder färgerna fram. Glödande rött som soluppgången, blått, grönt och turkost som havet och vitt, vitt, vitt som dimma. Men allra först blir det lila – som syrén och blåbär med mjölk.

 

Text, bild och form av Emma Virke / Utgiven av Alvina Förlag Augusti 2011
Miljömärkt med Svanen och FSC.

 

Läs mer om boken

Titta på ett smakprov

 

Recensioner

Lotta Olsson / Dagens Nyheter 2011-10-11:

Vacker berättelse av alldeles naturliga färger

"Vart tar färgerna vägen om natten? På natten är det ju alldeles svart. Men färgerna har bara gömt sig, tröstar Memmo nallen Mysen med, och går ut med en ficklampa. Emma Virke gör en vacker berättelse av de alldeles naturliga färger som finns omkring oss och som växlar i ljuset. Skickligt färgsatt, kanske alldeles särskilt i de vitdimmiga uppslagen."

Läs hela recensionen på dn.se

Elina Druker / Svenska Dagbladet 2011-08-30:

Enkelt och poetiskt i lek med färger

"Emma Virke berättar om färger, ljus och mörker på ett både enkelt och lustfyllt sätt. Det är nästan så att man kan vidröra eller smaka på färgerna som beskrivs."/.../"Emma Virkes uttryck har utvecklats och stärkts i hennes nya bok. ”Memmo och Mysen söker efter färger” är en intressant och originell bilderbok med uttrycksfulla och personliga karaktärsskildringar. Såväl text som bild pendlar mellan det enkla, lekfulla och poetiska."

Läs hela recensionen på SvD

Jonna Fries / Smålandsposten 2011-09-08:

Konkret och bekant, men ändå magiskt och nytt

"Spänningen skälver överallt på de matta bladen, men när lampbatterierna tar slut och solen går upp blir boken än mer dramatisk."/.../"Allt är konkret och bekant, men ändå magiskt och nytt."/.../"Att inte falla pladask för Virkes färgresa är svårt. Det är en egensinnig skapelse, som poetiskt väver samman formexperiment, humor och upptäckarglädje.."

Läs hela recensionen på SMP

Aftonbladet 2011-09-10:

Ingalill Mosander väljer "Bästa böckerna just nu"

"Fantasifullt och originellt, en bilderbok som lockar till eftertanke."

 


 

 

 

CAP&DESIGN № 5 ⁄ 2011

CAP&DESIGN väljer tio riktigt snygga bilderböker

"Självklart ska en bok som handlar om att leta efter färger ha snygga färger och det har den här boken. Bilderna är mörka, men det är ett fint samspel mellan klara, starka färger och det mörka."

Barnboksbildens Vänner 2011-11-05:

En hyllning till färgrikedomen

"Emma Virke använder samma collageteknik som tidigare. Färgerna är i fokus och tydliggörs genom kontraster. Illustrationerna håller ihop men överraskar, det ena uppslaget kan inte förutspå det andra. Därför tycker jag också berättelsen speglar ett slags lycka över tillvarons oändliga variationsmöjligheter. Eller en hyllning till färgrikedomen."

Läs hela recensionen

UNT 2011-09-24:

Sebastian Johans väljer fem läsvärda bilderböker

"Memmo och gosedjuret Mysen ger sig ut på en spännande expedition som inte bara gör färgerna synligare utan också mörkret mindre skrämmande. /…/ bilderna är både tajta och överraskande."

Boel Peterson / BTJ 2011-11-10:

En ljuvligt fin bok att ha som utgångspunkt för temaarbeten om färg, eller enbart att njuta av!

"Stämningsfullt beskriver denna berättelse hur färgerna omkring oss förändras efter ljusets skiftningar. /…/ Vid varje uppslag sker en scenförändring i färgskalan och inlevelsefullt fångar bilderna känslorna under nattens kusliga mörker, morgonrodnadens intensitet och dimmans färglöshet. /…/ Språket är målande och samtidigt konkret med vardagliga liknelser som små barn lätt tar till sig, och textens lekfulla användning av rim och allitterationer ger högläsningen ett lustfyllt flyt. Illustrationerna är gjorda i collageteknik sammanfogad med dator – med flödande akvarellfärger, teckningar, grovt papper och foton har de fått ett eget uttryck som är både vackert och spännande med finurliga detaljer. /…/ Memmo och Mysen söker efter färger är en ljuvligt fin bok att ha som utgångspunkt för temaarbeten om färg, eller enbart att njuta av!"

Eva Wahlström / BT 2011-11-14:

Virke undersöker färgernas magi och trollar fram nyanser allteftersom dagen gryr

"Hon ställer samman sina bilder med många nyanser och varierar collagetekniken med form och färg. Texten bygger på rimmandets struktur och som sig bör passar boken bra att läsa högt. Att leka med färger som gömmer sig i mörker och skymning är kanske inte någon originell bilderboksidé men det har blivit en spännande hyllning till tillvarons nyanser."

Läs hela recensionen

Lisa Bjärbo / Bokunge 2011-12-06:

En kärleksförklaring till all världens färger

"Bilderna gör att jag verkligen hajar till i soffan. Hon använder sig av collageteknik, Emma Virke, när hon gör sina bilder. Akvareller, teckningar, fotografier - det blir en väldigt lyckad blandning, där färgerna växlar i takt med dagens ljus. Som en stillsam och poetisk kärleksförklaring till regnbågens alla färger. Jag gillar verkligen den här boken!"

Läs hela recensionen