FOTO: STEFAN TELL

 

Kom dagen, kom natten

 

Tilldelades Snöbollen – årets svenska bilderbok 2020.

 

Nominerad till Augustpriset 2020 i kategorin "Årets barn- och ungdomsbok" med motiveringen:


Dragspelsformatet kommer till sin fulla rätt i Kom dagen, kom natten, där en dag- och en nattsida vecklas ut. Ur det lilla barnets perspektiv levandegörs en sensommardag på landet, där hjärtat pulserar i marken, solstrålar värmer och ensamhet trollas bort. Vardag övergår efterhand i dröm och i en önskan om att våga släppa sina flytkuddar. 

Åsa Linds lättflytande vers rymmer ett poetiskt anslag som Emma Virkes perspektivrika illustrationer känsligt fördjupar. Hyllningen till en sinnlig barndomsvärld och nordisk sommar, och till själva bilderboksformatet, hänför.

 

 

Text: Åsa Lind
Bild: Emma Virke
Utkom på Lilla Piratförlaget 2020

 

Länk till bokinfo och pressbilder hos förlaget

 

Recensioner

Alexandra Sundqvist / Dagens Nyheter

"Författaren Åsa Lind och bildskaparen Emma Virkes säsongsbetonade "Kom dagen, kom natten" är en berättelse som rent bokstavligt vecklar ut sig med sin kritade textur och vibrerande färgfält av mörkgrönt och orange när sensommarens sista dag naglas till pappret."

Eva Emmelin, Norra Skåne

"Så finurligt konstruerad är den att den går att bläddra igenom nästan som än vanlig bok - eller vips veckla ut som en sommardag som ligger framför våra fötter i all sin värme och allt sitt ljus. När dagen övergår i natt övergår berättelsen i något mer drömlikt, här kan alla simma utan puffar för under vattnet är armarna vingar för att sluta i det livsavgörande hoppet. Hoppet om att det blir sommar igen!"  

Bibliotekssatsningen

"Det är verkligen ett konststycke att lyckas fläta ihop en hel berättelse i en lång, lång sammanhängade bild tillsammans med några få meningar och dessutom få det till en underbar berättelse. Som läsare känner man doften av sensommar och minns nattens drömmar. En av de vackraste bilderböckerna som har kommit ut i år."  

Erica Hallhagen, SvD

"Måste jag välja en bok ur denna starka sextett (av nominerade böcker i barn-och ungdomskategorin) – och det måste jag ju – blir det denna. Lekfullt vecklar sidorna ut sig i ett två och en halv meter långt dragspel, allt medan morfar spanar med sin kikare på bryggan efter höststormarna han säger är på väg."

 


FOTO: STEFAN TELL