Klä på Herr H

Tilldelad Elsa Beskow-plaketten


Svensk biblioteksförenings pris för 2016 års bästa bilderbok. Juryns motivering:

”Med en humoristisk glimt och ett direkt tilltal tecknar Emma Virke en både stilren och lätt galen bilderbok för de yngsta. Herr H ska gå ut men behöver hjälp med vad han ska ha på sig. På varje uppslag ställer han en ny fråga till läsaren som i bilden handgripligen får hjälpa honom hitta svaret. Texten är sparsmakad och berättandet sker till stor del genom det genialt enkla bildspråket med Herr H till vänster och läsarens hand sedd från sitt eget perspektiv till höger. Mötet tar plats i en miljö med gammaldags inredning och dova färger från de senaste decennierna. En fyndig blinkning till en förmodad vuxen som läser för barnet. Känslan av att vara ett med berättelsen och att bli sedd är stark genom ett interaktivt och nydanande grepp där bild och text samtalar direkt med läsaren. Emma Virke visar därmed att hon tar barnet på allvar.”

 

 

 

Klä på Herr H

Herr H behöver din hjälp! Se till att han får sina glasögon, sin hatt och sin fluga. Nej, inte den flugan! Har han glömt något?
Nej, det tror Herr H då rakt inte. Vad tror du?

 

Text, bild och form av Emma Virke
Utgiven av Lilla Piratförlaget, September 2016

 

Läs mer om boken

 

Recensioner

Isa Andersson, Expressen, 16 jan 2017:

Ett litet mästerverk

"Vid ett fåtal tillfällen i livet sammanfaller litteratursmaken hos ens lilla telning med ens egen. Illustratören och författaren Emma Virkes senaste lilla mästerverk är ett sådant exempel. När tvååringen för sjunde gången vill läsa om Klä på Herr H (Lilla Piratförlaget) börjar jag dock omvärdera min uppfattning. Men Herr H:s fårade och oemotståndligt tecknade lilla anlete stirrar oskyldigt på mig från boksidan. Och vi börjar om. Upplägget är lika enkelt som genialt: läsaren ska hjälpa huvudpersonen att klä på sig. Men läsaren vill själv prova gubbens persedlar. En interaktiv och högt uppskattad detalj är att bilden blir suddig när läsaren provar ett par glasögon."


Stina Nylen, Göteborgsposten, 3 jan 2017:

Interaktivt och roligt

"Högläsning av en bra bilderbok är en i högsta grad interaktiv process: mellan barnet och boken, barnet och högläsaren, högläsaren och boken. Emma Virkes Klä på Herr H är ett exempel där texten uppfodrande talar rakt ut med oss och vi som läser blir genast kontant med den gamle herrn som kräver handräckning med både det ena och det andra. Det känns verkligen som om han behöver oss. Roligt är det också, inte bara att hjälpa till att klä på utan också de medvetna missförstånden som förlänger situationskomiken. Vem behöver ett par byxor när man kan få ett paraply?"


Carina Wising, Sörmlands nyheter, 28 okt 2017:

Förtjusande påklädning av barske Herr H

"Det busiga anslaget är förtjusande och det är roligt att få ögonkontakt med Herr H under hela påklädningsprocessen. De stora runda ögonen följer en på varje uppslag och uppmanar till att inte sluta läsa, eller för den delen hjälpa till. Berättelsen har få ord, men bilderna talar desto mer. Det här är en perfekt bo att sätta sig med tillsammas med en som inom några år kommer att bli läsare på egen hand."


Emma Holm, DN, 23 jan 2017:

Vardaglig absurdism hemma hos herr H

"Virke leker mycket med formen, och låter perspektiven skifta. Herr H går genom bilden, från vänster till höger vilket skapar en dramaturgi i och med bläddringen. När han är borta är vi kvar i rummet, blicken riktad mot fönstret där regnet strilar mot rutorna. Det känns ödsligt, som om rummet verkligen härbärgerar den där tysta stillheten man föreställer sig sitt hem i då man lämnat det. Så är han plötsligt tillbaka, nu från höger, hade visst glömt något. Twisten är det osagda, det som ligger hos läsaren att upptäcka: Herr H bär ju inga byxor! ...det känns uppfriskande att läsaren räcker honom ett paraply i stället. Det går väl in i en bilderbokstradition som anspelar på det absurda. Det formutforskande, visuella uttrycket är Emma Virkes stora styrka..."


Annika Malm, BTJ-häftet nr 18, 2016:

En högklassig berättelse för alla åldrar

"Bilderna är skickligt formgivna och texten fåordig men alldeles tillräcklig. Humorn är genomgående och intrigen ger upphov till fniss och skratt hos den överraskade läsaren som inbjuds till interaktion från första uppslaget. Sammantaget en högklassig berättelse för alla åldrar."


Ebbas bokblogg, oktober 2016:

Boken är full av humor

"Boken är full av humor och fina illustrationer, men det jag tycker är roligast med den här boken är att den är utformad så att läsaren känner sig som en aktiv del av boken, inte bara en betraktare."

 

Klä på Herr H

Klä på Herr H

Klä på Herr H

Klä på Herr H

Klä på Herr H