Julias jul

 

 

Julias jul – En julkalendersaga med 24 luckor

 

Det lackar mot jul, men det är ingen som bryr sig, tycker Julia. Och vad ska Jultomten säga? Kanske han inte alls vill komma i år! Nej, det är säkrast att Julia själv sätter fart. Tillsammans med sin hund ger hon sig ut på jakt efter julen.

Hjälp Julia fixa julen genom att öppna 24 luckor, en lucka i taget, hela vägen fram till julafton!

 

Text, bild och form av Emma Virke
Utgiven av Lilla Piratförlaget, oktober 2018

 

Läs mer om boken

 

Recensioner

Annika Lundeberg, BTJ:

"Emma Virke hittar ständigt på nya sätt att utmana sitt skapande och prövar nya former för barns upplevelser av böcker. Här lyckas hon på ett mycket påhittigt och klurigt sätt utnyttja de bästa delarna med bilderboken tillsammans med adventskalendern och fascinationen för lucköppning. Det är en vacker bok med många roliga, oväntade detaljer att upptäcka i bilderna, samt flera blinkningar till välkända julmotiv. I Julias jul skapas en annorlunda jul med klassiska inslag som inkluderar alla, t.o.m. en sjöjungfru som Lucia. Luckorna och deras nummer integreras smart i bildlösningen och naturligtvis påverkar de bilderboksbilden när de öppnas. Jag charmas av denna mycket välgjorda julkalenderbok. ... Helhetsbetyg: 5."

 

Little Literarian:

"Jag skulle ÄLSKAT Julias jul av Emma Virke. Tänk! En bok och en adventskalender i ett! Berättelsen handlar om Julia som ger sig ut på stan för att hjälpa julen på traven. För vad ska tomten säga när det inte ens finns en adventsljusstake hemma?! Det är en varm och inkluderande bok om en jul där alla är välkomna. Dessutom är denna julkalendersaga skriven på strålande vers som ger både julpirr och fniss i magen."

 

Boklus:

"Den här boken är verkligen något helt nytt, nämligen en bok och en julkalender i ett. Själva boken är i kartong med sex uppslag och fyra luckor på varje uppslag. Virke har skrivit en rimmad berättelse om Julia som tycker att hennes föräldrar är på tok för ojuliga och går ut för att fixa till julen själv. Hon vandrar genom staden, ut i skogen, förbi Anders Petters stuga (ja, den står i ljusan låga!) och tillbaka hem och har då med sig julstämning, stoj, skratt, ren, luciasjöjungfru och Anders Petters familj som blev husvilla efter branden. Bilderna är i starka färger och täcker hela uppslagen och luckorna är konstruerade så att de förändrar och ger en ny innebörd till bilden när de öppnas. De går att pilla igen efter att man öppnat dem, åtminstone ett par gånger, varför kalendern kan återbrukas flera jular och den kan därför också funka på bibliotek."

 


Julias jul

Julias jul

Julias jul

Julias jul