zoom

 

 

 

 

Brevet till månen

Tror du att månen känner sig ensam? Det undrar Moa, huvudperson i Emma Virkes bilderbok Brevet till Månen. Så Moa skriver ett brev för att ta reda på saken. Med hjälp av riktigt många frimärken kommer det kanske fram? Eller också blir det upptakten till ett oväntat äventyr!

 

Text, bild och form av Emma Virke / Utgiven av Alvina Förlag September 2010
Miljömärkt med Svanen och FSC.

 

Läs mer om boken

Titta på ett smakprov

 

Recensioner

Elina Druker / Svenska Dagbladet 2010-11-16:

Peronligt portätt av ett modigt barn

"Emma Virkes bilderbok är en av årets intressantaste, skriver Elina Druker."/.../"Huvudpersonen skildras dessutom med ett befriande personligt utseende och ett uttrycksfullt kroppsspråk. Hon kläs först i en flickig volangkjol med puffärmar och prinsesskrona och senare, lika naturligt, i en astronautdräkt. Det är ett intressant porträtt av ett bestämt och modigt barn med mycket fantasi och stora drömmar.

Läs hela recensionen på SvD

Agneta Edwards / Helsingborgs Dagblad 2010-12-18:

Månen tur och retur

"Med mild vardagsabsurdism berättar hon om ett barn som vet vad hon vill och genom initiativkraft också får det."/.../ "Emma Virkes formsäkra collage i mjuka jordfärger och 70-talsretromönstrat bestående av foton, tyger, kritmålat, penntecknat och allehanda pappersytor bjuder på så mycket: humor, som i kaffekokarraketer och dörrmattetexten ”Inget är bättre än att fly från ett ostädat hem, och symbolik: en Barbie på huvudet i en hink – kan något bättre illustrera en sur unge?"

Läs hela recensionen på HD

Jonna Fries / Smålandsposten 2010-09-30:

En spännande debutbok fylld av kreativa sätt att komma närmare sina drömmar

"Virkes text utvecklas smidigt i komprimerade sjok. Moas jagperspektiv är drivande hela vägen, men hennes tankar och utrop balanseras mot replikskiften med föräldrarna"/.../ "Bilderna springer ur en lekfull collageteknik, nästan lika vild som norrmannen Stian Holes. Här är rymdfarkosten en espressobryggare och dörrmattan ett ironiskt meddelande till vuxenvärlden. Det är en spännande debutbok fylld av underfundiga detaljer och kreativa sätt att komma närmare sina drömmar."

Läs hela recensionen på SMP

Alice Thorburn / Dagensbok.com 2010-12-31:

Sympatisk barnbokshjältinna

"Moa själv är en drömmande men också företagsam liten flicka, kanske den mest sympatiska barnbokshjältinna man sett på ett tag. Hennes ohöljda förtjusning över att få åka till månen, utan minsta inslag av tveksamhet eller rädsla, är uppfriskande och omedelbar. Den förtröstan hon utstrålar kanske också har med föräldrarna att göra: ovanligt närvarande och uppmuntrande, ömsinta och verkliga för att vara i en bilderbok finns de hela tiden vid Moas sida. Man blir glad av mycket i Brevet till månen. Detta inte minst."

Läs hela recensionen på Dagensbok.com

Karin Enocksson / Bokträdet 2011-01-07:

Roligt också för oss vuxna

"Jag älskar de här illustrationerna! Det finns mycket att upptäcka och en hel del roligt för oss vuxna också. Vad sägs om en rymdraket som är misstänkt lik en moccabryggare eller texten på dörrmattan: "Inget är bättre än att fly från ett ostädat hem". Emma Virke har också illustrerat boken Mops. Låna och njut!"

Läs hela recensionen på bokträdet.se

Johanna Nylund / Flaskposten 2011-01-29:

Emma Virke är tillbaka!
Med en stjärnsmäll!

"Jag älskar den här boken! Både bilderna, med collage-inslag, ugglor (!) och lite skeviga fulsnygga teckningar av Moa och hennes familj, och texten med all finstämd fantasi som man bara kan hitta i en vänskaplig månfundering nere från ett fönster på jorden."

Läs hela recensionen på flaskposten.se